Onder water
Hier een lijst met de dieren die ik onder water ben tegen gekomen en heb kunnen identificeren (helaas zonder foto's erbij, omdat ik die niet zelf kan maken onder water).
Hier zal ik de dingen noteren (met foto) die ik heb gezien in Curaçao. denk hierbij aan leuke en mooie planten of dieren. Ook andere dingen die bij de biologie passen zullen hier langskomen! Ik heb hiervoor onderzoek gedaan naar de natuur om te bekijken wat ik hierover kon verwachten. Hieronder lees je een stukje over wat ik gevonden heb en daarna verschillende kopjes met lijsten van dieren/planten.
Onderzoek:
Als natuurliefhebber ben je helemaal op het juiste adres tijdens een vakantie op Curaçao. Het Caribische eiland staat natuurlijk bekend om de tientallen witte stranden, de heerlijke resorts en de barretjes waar je een tropische cocktail kunt drinken. Maar Curaçao heeft ook alles in huis als je op stap wilt in de natuur.
Het eiland heeft alleen al drie nationale parken, met elk een eigen flora en fauna. Probeer rondom de hoogste bergtop van Curaçao een glimp op te vangen van het schuwe witstaarthertje. Hou je camera gereed voor beukende golven in een ondergrondse grot of ga snorkelen tussen tropische vissen en kleurrijke koraalriffen. De natuur in op Curaçao: 8 tips! | Wereldreizigersclub (wereldreis.net)
De uitgestrekte noordkust van het eiland wordt gekenmerkt door ruwe kalksteen rotsformaties die op eeuwenoude vulkanische rotsen en verweerd terrein rusten. In het westen van het eiland vind je uitgestrekte, heuvelachtige landschappen. Het Christoffel Park bevat het grootste deel van deze landschappen. In het park vind je tevens het hoogste punt van het eiland – de fenomenale 375 meter hoge Christoffelberg. De oostkant van het eiland bestaat uit vlakke en voornamelijk dorre vlaktes, met enkele vestigingen en sommige secundaire wegen die naar en van de inhammen leiden. (Landschap (curacao.com))
Als er een woord de flora van Curaçao het best omschrijft, dan is het wel "Cactus". Er zijn honderden verschillende soorten cactus. Verder vindt je op Curaçao verschillende soorten palm waaronder de kokos-, sabal en manilapalmen, Aloë, Acaccia en de Wayaka. Het heuvelachtige westen is het groenste gedeelte van het eiland. Daar vind je flora zoals de hibiscus, bougaiville, allamanda en oleander.
Curaçao is subtropisch en droog en heeft dan ook niet de oerwoudachtige begroeiing die men vaak associeert met andere Caraïbische eilanden. Toch zijn er veel dieren die het de moeite waard maken om op onderzoek uit te gaan. Vele verschillende soorten kolibries, banaquitta's, wielewalen, sterns, blauwe reigers, spotvogels, zilverreigers komen voor op het eiland. Maar ook flamingo's die hier nesten aan de kust. De trupial, een klein zwart vogeltje met een fel oranje buik en witte plekken op zijn vleugels, is typisch voor Curaçao en de andere Antillen. Aan de kust vindt men ook bruine pelikaans die, als ze op jacht zijn naar vis, zich recht naar beneden laten storten om hun prooi te pakken te krijgen. Andere zeevogels die hier voorkomen zijn vele soorten meeuwen en grote aalscholvers.
Behalve zoogdieren als kleine muizen, konijnen en vleermuizen, is het meest aansprekend het witstaart hert dat voorkomt in zuidelijke delen van Noord Amerika tot Bolivia in het zuiden. Het kan tot twee meter lang en een meter hoog groeien. In Curaçao is het hert te herkennen aan zijn witte staart en onderkant maar vooral doordat het wittestaarthert de enige voorkomende soort is! Het is een beschermde soort en er leven er ongeveer 200 op het eiland, waarvan de meeste in Christoffel Park.
Op het eiland leven verschillende soorten leguanen, die hun dagen zonnebadend doorbrengen. Gek genoeg zijn ze niet beschermd op Curaçao, wat wel het geval is op de meeste andere Caraïbische eilanden. Beschermd zijn wel de zeeschildpadden, die hun nesten maken in de inhammen aan de noordkust van het eiland. Er worden excursies geregeld door de nationale parken. (Natuur van Curacao - Flora en Fauna (vakantie-curacao.nl))
Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geigerclassificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar. Het verschil tussen de laagste gemiddelde etmaaltemperatuur en de hoogste is binnen één jaar slechts 3 graden. Wel zit er een duidelijk verschil in het neerslagpatroon. Vanaf februari tot en juni is het droog, het aantal millimeters regen blijft dan vrijwel altijd onder de grens van dertig millimeter. Januari, juli, augustus en september zijn, met hoeveelheden tussen de veertig en vijftig millimeter gemiddeld per maand, iets natter. De laatste drie maanden van het jaar vormen de beduidend nattere periode, waarbij er maandelijks rond de honderd millimeter neerslag geregistreerd wordt. Niet genoeg om van een echt regenseizoen te spreken, maar wel aanzienlijk meer dan de andere maanden.
De langjarige klimaatgemiddelden voor Curaçao kunnen we als volgt samenvatten:
Curaçao is een zonnig eiland, met een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van ruim acht uur. Op jaarbasis komt het totaalaantal zonne-uren gemiddeld iets boven de drieduizend uit, wat als zeer zonnig beschouwd mag worden. De zonne-uren liggen mooi verdeeld over het hele jaar: zelfs in de wat nattere maanden is het gemiddeld nog steeds zonnig, omdat de regen vrijwel altijd in de vorm van buien valt. Toch moet je op Curaçao geen dagen verwachten waarin er geen wolkje aan de lucht is, want vrijwel elke dag zijn er wel wolken zichtbaar. Vaak zijn het de mooie witte wolken die je vaker ziet bij mooi weer, maar ook dreigende onweerswolken zijn mogelijk. Het komt dan echter niet altijd tot een regenbui. Omdat het eiland vrij klein is, waaien veel buienwolken over en laten ze pas boven het aanzienlijk nattere vasteland van Venezuela hun regen vallen. Curaçao is mede vanwege de vrij hoge zonzekerheid een populaire bestemming voor een zonvakantie (Het klimaat van Curaçao - klimaatinfo Curaçao).
De plasticvervuiling op Curaçao heeft verschillende oorzaken: enerzijds spoelt door de golfstroming plasticafval uit de oceaan aan in de baaien aan de ruige noordkant van het eiland. Dit is dus geen afval uit Curaçao zelf of van toerisme, maar dit komt bijvoorbeeld uit Venezuela.
Het zijn de plastic artikelen van dagelijks consumentengebruik. Frisdrankflessen, schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten. Maar ook de deksels van boterkuipjes spoelen hier aan. Vreemd genoeg alleen de deksels. Waarschijnlijk omdat die wegwaaien en de kuipjes zelf zinken zodra ze vullen met water. Anderzijds zijn er de wekelijkse drukbezochte feestjes op Mambo Beach waar toeristen een enorme berg aan blikjes en plastic bekers op het strand gooien zodra ze hun piña colada hebben weggenipt.
Wie veroorzaken nog meer de afvalvervuiling?
Er komt steeds meer aandacht voor het opruimen van al dit afval en voor het voorkomen dat er nog meer afval komt te liggen. In mijn enquete heb ik het volgende gevraagd "Zijn er dingen die jij doet om de afval vervuiling op het eiland tegen te gaan/te verminderen?". Hier is een cirkel diagram uit gekomen met de volgende resultaten;
Ook heb ik aan de docenten op mijn school gevraagd wat zij doen om het afval in de natuur te verminderen/verhelpen en hier kwamen de volgende dingen uit;
- Vuilniszak in de auto bewaren voor afval zodat ik het niet uit mijn raam kan gooien.
- Ik zorg ervoor dat ik niks in de natuur weggooi, maar vind het niet mijn taak om ander man hun afval op te ruimen.
- Afval opruimen.
- Ik houd zelf mijn omgeving schoon en spreek anderen aan waar het nodig is.
- Wij thuis brengen plastic naar de recycle containers.
- Afval neem ik mee naar huis bij het uitgaan.
Ik heb verschillende meningen verzameld over wat ze vinden van de vervuiling op het eiland. En wat ze vinden dat er verbeterd zou moeten worden in de onderhoud van de natuur. Hier kwamen de volgende meningen uit;
- Ik vind het slecht dat er zoveel afval ligt, maar het is niet mijn taak om mensen aan te spreken. Ik vind dat er meer kliko's en prullenbakken over het eiland zouden moeten staan.
- Er moeten hogere boetes komen op milieuvervuiling en er moet beter op gehandhaafd worden
- Er moet meer budget komen en meer mensen om het afval op te ruimen.
- Voorlichting geven en handhaven om niet te vervuilen, maar afval op te ruimen.
- Soms vind ik dat het niet goed wordt onderhouden. Men laat het liggen totdat het te erg wordt om te onderhouden. We zouden niet te lang moeten wachten en het sneller moeten opruimen.
- Ik vind het asociaal en slecht. Het moet meegegeven worden in de opvoeding dat je geen dingen in de natuur weggooit en je eigen spullen opruimt!
- Er zou veel meer moeten worden gedaan. Beschermen en onderhouden, maar ook de natuur open maken en opknappen voor de lokalen/toeristen. Zodat iedereen weer kan genieten van de natuur.
- Er moeten meer wetten komen tegen vervuiling. Veel mensen gooien ook afval uit hun huis op de weg/langs de weg.
Er zijn een aantal natuurparken die je kan bezoeken op het eiland. Hieronder zie je deze parken op een rijtje met een foto erbij om een beeld te geven van hoe het eruit ziet. Mijn ervaring met deze parken lees je op mijn bucketlist pagina, maar ik heb hieronder een beetje info gegeven.
- Christoffelpark
Het Christoffelpark, 2300 hectare groot, is het grootste natuurpark van Curacao. Het park is in 1978 officieel opgericht en bestaat uit 3 voormalige plantages: Plantage Savonet, Plantage Zorgvlied en Plantage Zevenbergen en het heuvellandschap Jeremi.
Er vertoeven verschillende zeldzame planten en dieren in het park waaronder het endemische Curacaose witstaarthert (Odocoileus virginianus curassavicus), de cottontail (Sylvilagus floridanus nigronuchalis), de endemische zweepslang (Liophis triscalis), verschillende vleermuizensoorten, cactussoorten en ook orchideeen en bromelia's.
Ook zijn er verschillende soorten vogels te vinden waaronder de endemische kerkuil (Tyto alba bargei), de Caracara (Polyborus plancus), de witstaartbuizerd (Buteo albicaudatus) en verschillende anderen. (Curacao - Christoffelpark - Savonet (vakantie-curacao.nl))
- Sheta boka park
Naast de grootste national park van Curacao, Christoffelpark, grenst het nationale park Shete Boka ('vertaald: zeven inhammen of baaien') dat is opgericht in 1994, en ongeveer ca. 200 hectare groot is. De kustlijn is meer dan 10 km lang en heeft diverse baaien en inhammen waar diverse soorten schildpadden hun eieren leggen.
Één van de bekendste attractie van het park is Boka Tabla, een grot die van één zijde vanaf land toegankelijk is, en waar aan de andere zijde de opgestuwde zee naar binnen stroomt. (Curacao - Shete Boka Park (vakantie-curacao.nl))
- Mangrove park
Je vindt het Curaçao Rif Mangrove Park in Otrobanda, tegenover de cruise terminal. Aangekomen bij het park loop je eerst langs de ticket office. Hier kies je of je zelf wilt rondlopen of graag met een ranger een tour door het park doet. Vervolgens openen ze het hek en kan je het park al wandelend of vanuit de kajak gaan ontdekken.
Tussen de mangroves is een route in vlonderpaden aangelegd. Via deze slingerende paden ontdek je in een klein uurtje het hele park en krijg je een unieke kijk in dit bijzondere natuurgebied. Door het hele park heen vind je borden met meer informatie over de geschiedens, het belang van mangroves en de verschillende dieren die in het park leven. Onderweg kom je ook nog een uitkijktoren tegen, vanaf waar je een prachtig uitzicht over het hele mangrove park hebt.
Ga je liever kajakken? Dan ontdek je het park van een hele andere kant. Samen met een ranger kajak je door de mangroves en geniet je vanaf het water van alle flora en fauna. (Curaçao Rif Mangrove Park: ga erop uit! | Tips Curaçao (tipscuracao.nl))
- Tafelberg
De Tafelberg; De Tafelberg-mesa ligt in het zuidoosten van Curaçao, vlakbij het strand van Santa Barbara. Het is 196,1 meter hoog en daarmee het op drie na hoogste punt van Curaçao. De vroegste schriftelijke verwijzing naar de plantage Santa Barbara, waar de Tafelberg ligt, en een oppervlakte van ongeveer 1200 hectare beslaat, dateert uit de 16e eeuw. Tafelberg is de meest iconische berg van Curaçao; deze geweldige formatie bevindt zich op het terrein van Santa Barbara Plantation. "Het valt nogal opvallend op in de overwegend vlakke omgeving rond de Spaanse Waterbaai in het zuidoosten van Curaçao, een grillige piek die aan de ene kant steil oprijst en plaats maakt voor een vlak plateau aan de andere kant." (Hiking at Tafelberg - RCC (rockclimbingcuracao.com))
Hieronder zie je in verschillende categorieën een lijst met alle dieren en planten die ik ben tegengekomen (die ik ook kon determineren) genoteerd. Dit was niet perse voor deze blog bedoelt, maar is meer voor mijzelf omdat ik het zeer interessant vind. Het is ook voor eventuele andere biologie studenten die naar Curaçao op stage gaan en hier naar benieuwd zijn.
15 mrt 2023 12:49
Hier een lijst met de dieren die ik onder water ben tegen gekomen en heb kunnen identificeren (helaas zonder foto's erbij, omdat ik die niet zelf kan maken onder water).
2 mrt 2023 16:32
Hier een lijst met verschillende planten die ik ben tegengekomen!
25 feb 2023 02:48
Hier een lijst met de zoogdieren die ik heb gezien op Curaçao!
25 feb 2023 02:48
Hier een lijst met de reptielen en amfibieën die ik ben tegengekomen :)
25 feb 2023 02:47
In deze lijst zie je alle insecten die ik ben tegengekomen met foto's (als het me gelukt is om deze te maken).
9 feb 2023 13:01
In deze lijst zie je alle vogels die ik heb gezien en ook foto's die ik heb kunnen maken.
Reactie plaatsen
Reacties